LOGO INVESTIGATORUL

Log in

”Testarea standardizată în educație”, o carte așteptată cu interes

Recomandat ”Testarea standardizată în educație”, o carte așteptată cu interes

Cartea ”Testarea standardizată în educație”, scrisă de profesorul doctor Dragoș Iliescu, a fost lansată în București, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, în 7 noiembrie 2023.

Lansarea de carte a fost însoțită de o dezbatere, la care a participat și Daniela Vișoianu, fost consilier al ministrului Educației, alături de moderatorul Marcel Bartic, directorul unei școli gimnaziale private din București.

Audiența a fost numeroasă și elevată. Printre invitați s-au numărat profesorul universitar doctor Ovidiu Pânișoară de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, inspectorul pentru învățământul primar la Inspectoratul sectorului 1 din București, Luiza Nicoleta Moraru, directori de școli, profesori sau doctoranzi. Aceștia au avut ocazia să afle amănunte despre testarea standardizată, care se bazează pe psihometrie.
”Meritul autorului este acesla de a transforma știința testării în cea mai fascinantă poveste despre provocările, succesul și performanța unui sistem educațional în care personajele principale pot fi copii, educatori, părinți, decidenți, cu condiția să accepte deopotrivă și provocarea științei.”, susține Romiță Iucu, doctor în științele educației și profesor universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București, în recenzia de pe coperta patru a cărții.
Autorul a subliniat în cadrul dezbaterii importanța abordării acestui tip de evaluare. Standardizarea nu poate fi unica metodă de testare a conștințelor în sistemul de educație. În schimb, poate să ajute profesorul să-și eficientizeze munca la catedră. De asemenea, poate să-l atragă pe elev datorită formei prietenoase de abordare, în conformitate cu realitățile contemporane. Mai mult, îi oferă părintelui un feedback rapid cu privire la direcțiile pe care să le abordeze în pregătirea ulterioară a propriului copil.
”O lucrare în spirit iluminist modern, în contextul citizen science” este postfața cărții semnată de Daniel David, rectorul Univesității Babeș- Bolyai din Cluj.
Autorul a oferit un ”Cuvânt înainte”, în care a subliniat de ce poate să fie atras cititorul de acest volum de carte.
Lucrarea este împărțită în șase capitole: Introducere în evaluarea standardizată, Domenii ale evaluării standardizate, Efectele pozitive ale evaluării standardizate, Riscuri, efecte perverse (și alte preocupări legitime) legate de evaluarea standardizată, Dezvoltarea testelor standardizate și asigurarea calității, Alternative la testarea standardizată.
Dragoș Iliescu este profesor doctor la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, unde conduce școala doctorală. El este specialist în psihologie aplicată în context ocupațional și în probleme de capital uman, dar și în testarea și evaluarea psihologică și educațională. Dragoș Iliescu este și profesor extraordinar la Universitatea din Stellenbosch, redactor-șef la ”Jurnalul European de Evaluare Psihologică”, președintele ”Asociației Europene pentru Psihologia Muncii și Organizațională”, secretar general al ”Asociației Române de Psihologie”. În ultimii 25 de ani a fost implicat și a condus numeroase proiecte privind testarea și evaluarea psihologică și educațională în contexte comerciale sau guvernamentale în Europa, Asia, Africa și America de Sud.
Cartea se poate găsi pe rafturile librăriilor Humanitas din toată țara.

A consemnat,

Alina JOHNSON-POP

Ultima modificareDuminică, 14 Aprilie 2024 20:21
Login pentru a posta comentarii
Statistici T5