LOGO INVESTIGATORUL

Log in

Aurul NU mai are căutare

Cererea mondială de aur a coborât, în trimestrul al treilea, până la cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani, din cauza cererii slabe pentru bijuterii de aur şi scăderii intrărilor de aur în fondurile tranzacţionabile pe bursă (exchange traded funds-ETF), arată datele publicate joi de Consiliul Mondial al Aurului (WGC), transmite Reuters. 

WGC estimează că în perioada iulie-septembrie 2017 cererea mondială de aur a scăzut cu 9% până la 915 tone. În această perioadă cererea mondială de bijuterii din aur a scăzut cu 3% până la 479 tone, piaţa din India, unul din marii consumatori mondiali, fiind afectată de modificările fiscale şi legislative. Cererea de aur pentru investiţii a scăzut cu 28% în trimestrul al treilea până la 241 tone. Intrările de aur în fondurile de tip EDF au scăzut la 19 tone în ultimul trimestru, de la 144 tone în trimestrul al treilea al anului trecut. 

"Intrările în ETF în acest an sunt la un nivel foarte mic comparativ cu cele înregistrate anul trecut. De asemenea, piaţa din India este la fel de slabă", a declarat directorul de studii de piaţă de la WGC, Alistair Hewitt potrivit Agerpres. 

India, care alături de China, susţine consumul mondial de aur a înregistrat o cerere slabă de aur din cauza introducerii unei taxe pe noi bunuri şi servicii de la începutul lunii iulie. Pe ansamblul acestui an, WGC se aşteaptă ca cererea de aur a Indiei să fie de aproximativ 650-750 tone, similară cu cea din 2016. Cererea de aur a Chinei este estimată la 850-950 de tone. 

Există însă şi segmente de piaţă care şi-au majorat achiziţiile de aur. Cererea de monede şi lingouri de aur a crescut cu 17% până la 222 de tone. De asemenea, băncile centrale şi-au majorat achiziţiile, cu o cerere de 111 de tone în trimestrul al treilea, cu 25% mai mare decât în perioada similară a anului trecut. În plus, pentru prima dată după 2010, a avut loc o creştere a cererii pentru aur utilizat în sectorul tehnologie, de exemplu pentru producţia de chipuri de memorie şi senzori 3D. 

Cu toate acestea, pe ansamblu acestui an, Consiliul Mondial al Aurului se aşteaptă la o cerere mondială de 3.900-4.000 de tone, comparativ cu 4.347 tone în 2016. Cererea mondială de aur pe ansamblul unui an nu a mai coborât sub pragul de 4.000 de tone după 2009.

Login pentru a posta comentarii
Statistici T5