Prima mașină în spațiu. Regulile de condus, ca pe Pământ
- Scris de Investigatorul 03
- Publicat în Lifestyle
Bolidul Tesla Roadster ce i-a aparţinut lui Elon Musk şi a fost lansat în spaţiu în cadrul testării puternicei rachete Falcon Heavy, produsă de compania lui Musk, SpaceX, nu va mai trece pe lângă Marte ci prin Centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, informează Space.com.
Automobilul "spaţial" şi manechinul "şofer" poreclit de presă "Starman" au fost lansaţi în spaţiu marţi, de la Centrul Spaţial Kennedy, din Cape Canaveral, Florida, pe post de încărcătură pentru a testa puterea rachetei Falcon Heavy aflată la prima misiune. Lansarea a fost un uriaş succes, după cum a precizat chiar Elon Musk, însă soarta automobilului şi a "şoferului" său rămâneau incerte. Va rezista maşina ataşată de treapta a doua a rachetei Falcon Heavy trecerii prin centurile Van Allen de radiaţii ale Pământului? Va putea fi ea plasată pe direcţia aleasă către orbita lui Marte?
Elon Musk a anunţat că cea de-a doua treaptă a rachetei, cu maşina ataşată, a trecut cu bine prin centurile de radiaţii, însă automobilul a fost eliberat pe o traiectorie ce a depăşit planeta Marte şi se îndreaptă spre Centura de asteroizi. Chiar dacă nu se va ciocni cu niciun asteroid, automobilul va fi treptat afectat de radiaţiile cosmice, părţile din piele şi plastic de la bord urmând să se dezintegreze în interval de timp de aproximativ un an.
În prezent, Starman şi bolidul Tesla roşu se află pe o orbită eliptică în jurul Soarelui. În cel mai îndepărtat punct al său, această orbită se extinde pe aproape 390 milioane de kilometri, adică de 2,61 de ori distanţa medie dintre Pământ şi Soare (distanţă de 150 de milioane de kilometri). Planeta Marte se află la o distanţă medie faţă de Soare de 228 de milioane de kilometri.
În cadrul unei conferinţe de presă organizate după lansarea de marţi, Elon Musk susţinea că automobilul va orbita Soarele vreme de milioane, poate chiar miliarde de ani. El s-a întrebat la ce s-ar gândi reprezentanţii unei specii extraterestre dacă ar găsi maşina Tesla plutind prin spaţiu, în condiţiile în care compania SpaceX a plasat şi alte obiecte în interiorul maşinii, în afara manechinului şofer. Printre aceste obiecte se numără şi o maşinuţă de jucărie, replică a automobilului Tesla, cu tot cu o miniatură a manechinului Starman la bord.
"Poate că va fi găsită de o rasă extraterestră şi extratereştrii se vor gândi ce am vrut să facem... dacă maşina este un obiect de cult şi de ce există o maşină mai mică la bord? Cu siguranţă vor fi puşi în încurcătură!", a susţinut el.
Racheta Falcon Heavy este proiectată să amplaseze pe orbita joasă standard a Pământului, la un cost de 90 de milioane de dolari pe lansare, o încărcătură de până la 70 de tone, de două ori mai mult decât capacitatea de ridicare a celei mai mari rachete existente în flota spaţială americană - Delta 4 Heavy, a rivalei United Launch Alliance (ULA), un parteneriat între Lockheed Martin Corp şi Boeing Co - la un cost cu circa un sfert mai mic.
Zborul demonstrativ a făcut ca Falcon Heavy să intre în istoria misiunilor spaţiale fiind cea mai puternică rachetă operaţională din lume, cu o capacitate de încărcare mai mare decât a oricărui vehicul spaţial care a zburat după Saturn V, racheta care i-a pus pe astronauţi pe traiectoria spre Lună şi a fost retrasă de NASA în 1973, sau după Energia, din epoca sovietică, a cărei ultimă misiune s-a încheiat în 1988.